Avangarde / 05.08.2015

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Acest proiect imobiliar a avut de rezolvat o temă simplă: locuinţe înşiruite, cât mai ieftine cu putinţă, asezate ordonat într-unul din câmpurile din periferiile Bucureştiului. Preliminar, dezvoltatorul avusese experienta construirii a încă două ansambluri similare, cu case identice aşezate liniar vis-à-vis de locurile de parcare. Speranţa şi miza principală a acestei colaborări fost realizarea unor locuinţe asemănătoare în ceea ce priveşte atât costurile, cât şi tehnologiile de construire folosite anterior şi adăugarea unor mici artificii, de “design”, care să particularizeze atât aceasta investiţie între multele ansambluri anodine construite recent, cât şi nevoia de diferenţiere a viitorilor proprietari.
Cu toate acestea, geometria nu foarte îngustă a terenului, care permitea poziţionarea a două şiruri de locuinţe spate în spate, ne-a inspirat un anumit grad de convivialitate în comun şi, la limită, potenţialul unei urbanităţi incipiente. Din acest motiv am propus dezvoltarea unei mici piaţete centrale, care să speculeze acest potenţial şi să ofere un minimum de spaţiu comun, necesar în periferiile atât de îndepărtate. Fiecare locuinţă are acces la această mică piaţetă cu rol nu numai de a închega cele 23 de locuinţe, ci şi de a restabili modelul urban ca reper necesar în caleidoscopul de ansambluri cu acces controlat.

date
Client: SC AVANGARDE FOREST SRL
Amplasament: Voluntari, ILFOV
Suprafață construită: 4356 m²
Suprafața sitului: 4655 m²
Structura: Cadre si diafragme BA
Inalțime maximă: 12m
Număr de locuri de parcare: 52
Număr de utilizatori: 23 familii
Program: Locuire
Statut: Finalizat
Proiectare: Republic of Architects
Realizare: 2014-2015

credite
Structuri: SC RANTECH PROIECT SRL
Instalații: SMART DESIGN INSTALAȚII / CLIMA CONFORT
Fotografii: COSMIN DRAGOMIR

 

 

Imobil Str. Stroe Postelnicul / 20.10.2014

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Situată pe străzile care se deschid la est dinspre Calea Floreasca odată ce aceasta coboară către traversarea lacurilor, clădirea adăposteşte şapte apartamente, dezvoltate pe patru niveluri. Terenul de colţ este situat la intersecţia străzilor Stroe Postelnicu şi Rachmaninov, clădirea rezultată fiind lipită la calcan pe celelalte două laturi. Dintre apartamente, şase împart două câte două etajele curente ale imobilului, în timp ce parterul este ocupat de un singur apartament. Proiectul s-a dezvoltat în limitele stabilite de o soluţie anterioară, tributară unei alte teme de proiectare care prevăzuse un singur apartament pe nivel. Tema beneficiarilor a fost reevaluată numai după execuţia aproape integrală a structurii. Ca atare, povestea proiectului se referă la găsirea limitei de demarcare potrivite între cele două apartamente dezvoltate în etajele curente aducând minime modificări structurii, dar permitand regândirea integrală a faţadelor în corespondentă cu noile interioare. Procesul de a găsi această limită s-a dovedit deopotrivă lung şi interesant. Temele şi variaţiunile lor au devenit posibile graţie structurii extrem de flexibile.
Faţadele se desenează relativ egal, deschizându-se către răsărit şi sud pentru a aduce cât mai multă lumină în interiorul adânc al apartamentelor. Tratamentul faţadei placate cu lemn urmăreşte parţial logica interioarelor şi marchează colţul imobilului.

Nominalizare la secţiunea "Arhitectura Locuinţei" Bienala Naţională de Arhitectură 2013-2014.

date
Beneficiar: privat
Statut: finalizat
Suprafaţă desfăşurată: 1086mp
Suprafaţă construită: 224.25mp
Suprafaţă teren: 322.38mp
Regim înălţime: D+P+3E

credite
Proiectant de arhitectură: Republic of Architects
Proiectant rezistenţă: Popp şi Asociaţii
Proiectant instalaţii: Termo Climat 2000
Constructor: Consal
Executant instalaţii: Tehnoconfort Instal
Tâmplărie şi faţadă: Confelux Prod
Lemn faţadă: Holver
Placări piatră: Venus Stones
Fotografii: Cosmin Dragomir

 

 

imobil Pădurii / 19.07.2013

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Configuraţia proiectului a rezultat ca răspuns la tema unui imobil speculativ de apartamente conformat după geometria alungită a lotului. Volumul unitar se pliază pe forma calcanului şi se deschide către curte prin intermediul unor logii cât mai generoase în raport cu spaţiul construit, marcate şi de contrastul finisajelor. Aceste terase decupate înglobează majoritatea golurilor faţadei şi unesc de cele mai multe ori mai multe încăperi. Volumul sculptural s-a constituit şi prin amplificarea unei siluete unitare, având acelaşi tip de finisaj atât pe faţade cât şi pe mansarda permisă de zona.
Una dintre cerinţele restrictive la care proiectul a trebuit să ofere un răspuns a fost aceea de maximă flexibilitate. Datorită instabilităţii financiare, s-a imaginat un imobil care să poată avea la nevoie 6, 5 sau numai 4 apartamente. Numărul acestora este dat de posibilitatea extinderii în sistem duplex al apartamentelor de la etaj până sub geometria permisivă a mansardei.

date
Client: Duo Design
Amplasament: str. Pădurii Bucureşti, S1
Suprafaţa sitului: 543 m²
Suprafaţa construită: 300 m²
Suprafaţa desfaşurată: 1150 m²
Structura: beton armat şi mansardă metalică
Inalţime maximă: S+P+1E+M, 12m
Numar locuri de parcare: 8
Program: imobil apartamente
Statut: concept

credite
Structuri: Sicon 21
Echipa: Republic of Architects

 

 

Tetris Fundeni / 26.01.2011

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Într-o dezvoltare imobiliară intensivă, tipică pentru zonele perimetrale Bucureştiului, un teren orientat est-vest, către lac. Două mize mai degrabă cantitative au structurat această propunere: orientarea tuturor apartamentelor către lac, dar, mai mult decât atât, evitarea orientării apartamentelor exclusiv către nord. Astfel, strada interioară este combinată cu planimetria romboidală, generând ample terase orientate parţial către lac.
Ne pare că beneficiarul auzise de dezastrul de la Pruitt-Igoe, refuzând categoric astfel de riscuri manageriale.

date
Client: privat
Amplasament: şoşeaua Fundeni, S2, Bucureşti
Suprafaţa construită: 13 750 m²
Suprafaţa sitului: 6 805 m²
Structura: beton armat
Înălţime maximă: P+12 m
Număr de locuri de parcare: 160
Număr de utilizatori: 210
Program: imobil apartamente
Statut: concept
Realizare: 2011

crediteEchipa: arh. Emil Burbea, stud. arh. Doru Boeriu, stud. arh. Petra Vieru

 

 

Pensiune Dealu Frumos / 07.12.2010

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Programul şi situl au condus către propunerea unei pensiuni împărţite în case, răspândite pe panta naturală a terenului. Fiecare casă este compusă din spaţii de sejur, bucătatrie şi câte trei dormitoare, la care se adaugă o amplă terasă.
Această rezolvare permite folosirea independentă a unei case, sau a mai multora, la limită, chiar închirierea în interiorul aceleiaşi case a fiecărui dormitor separat (şi folosirea în comun ca spaţiilor de zi). Mai mult decât doar o decizie legată de versatilitatea programului, această poziţie permite aşezarea atentă a caselor în funcţie de declivitatea terenului. Între casele răsfirate rezultă spaţii nuanţate, ambigue şi în diverse relaţii cu peisajul apropiat sau îndepărtat.

date
Client: Bogdan Clinciu
Amplasament: Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, jud. Dâmboviţa
Suprafaţa construită: 650 m²
Suprafaţa sitului: 2684 m²
Înălţime maximă: P+1
Număr de locuri de parcare: 13
Număr de utilizatori: 40
Program: pensiune turistică
Statut: ofertă
Proiectare: 2010-2011

credite
Echipa: arh. Alexandra Liţu, arh. Emil Burbea, arh. Oana Iacob (Coarfă), arh. Radu-Tudor Ponta, arh. Andrei Radu

 

 

Oaza / 13.10.2010

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Un proiect rezidenţial în plin câmp, departe de oraş, cu avantajul speculativ al proximităţii autostrăzii A2. Cu toate acestea, noi am considerat drept problemă principală vecinătatea supărătoare a întreprinderii Protan S.A., care genereaă mirosuri extrem de neplăcute, precum şi a gropii de gunoi Glina.
În aceste condiţii defavorabile problema urbanismului nu a putut fi pusă decât la nivel de apartament: nu ar trebui să existe apartamente orientate exclusiv către câmp; marea majoritate a acestora ar putea fi orientate către un mediu interior, intens inverzit şi oxigenat, o oază olfactivă ca şi condiţie minimală a locuirii. Acest interior departajat de deşertul perimetral ar putea fi folosit de către locuitori sub forma diverselor activităţi sportive, plimbarilor lejere sau jocurilor pentru diferite vârste.
Lamele care cuprind apartamente, în principal de două sau de trei camere, au sistemul de circulaţie orizontală din trei în trei niveluri, precum si curţi interioare optime pentru buna ventilare a bucătăriilor. Astfel, un fel de stradă comună este poziţionată către exteriorul ansamblului, asigurând accesele, dar şi surprinderea nelimitatului câmp înconjurator. Ne pare că beneficiarul auzise totuşi de dezastrul de la Pruitt-Igoe, refuzând categoric astfel de riscuri manageriale.

date
Client: LOCAL
Amplasament: Popeşti-Leordeni, jud. Ilfov
Suprafaţa construită: 168 365 m²
Suprafaţa sitului: 81 000 m²
Structura: beton armat
Înălţime maximă: P+11
Număr de locuri de parcare: 472
Număr de utilizatori: 3 396
Program: locuinţe colective
Statut: concept
Realizare: 2010

credite
Echipa: arh. Emil Burbea, arh. Oana Iacob (Coarfă), arh. Alexandra Liţu, arh. Irina Meliţă, arh. Radu-Tudor Ponta, arh. Ştefan Simion

 

 

Imobil de apartamente Demnităţii / 07.08.2010

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Parcela are o deschidere la stradă de numai 10 metri şi este înconjurat
de calcane pe şase laturi. Situat în Chitila, la data respectivă o zonă în plin avânt de dezvoltare, regulamentul a permis construirea unei case care depăşeşte de mai multe ori gradul de utilizare actual al terenurilor adiacente din zonă. Clădirea nu negociază cu vecinătăţile nici gabaritul general, nici scara detaliilor: masa totală construită ilustrează orizontul aşteptărilor edililor în privinţă dezvoltării zonei. Iar clădirea înfruntă ecartul dintre idealul stabilit prin regulament şi starea actuală a zonei şi îi dă formă fizică.
Din perspectiva utilizatorilor, mahalaua este peisajul din fundalul vieţii cotidiene, a cărui realitate oricât vor fi voind să o nege, le pătrunde pe fereastă odată cu aerul şi lumina. În acest context, miza suplimentară a clădirii a fost realizarea unor apartamente care să profite de perspectiva asupra vecinătăţii prin intermediul spaţiilor exterioare private: curţile, balcoanele şi terasele. Ca proprietăţi individuale, acestea devin locuri expuse privirilor indiscrete din afară aidoma felului în care cartierul se deschide perspectivei de deasupra. Această reciprocitate îmblânzeşte diferenţele de scară şi pune în relaţie directă practicile tradiţionale ale cartierului cu cele ale noilor veniţi.

date
Client: Roneco Development
Amplasament: Str. Demnităţii, Bucureşti
Suprafaţa construită: 654 m²
Suprafaţa sitului: 370 m²
Înălţime maximă: P+2E+3Er
Număr de locuri de parcare: 6
Număr de utilizatori: 12
Program: rezidenţial
Statut: realizat
Proiectare: 2008-2009
Realizare: 2010

credite
Structuri: Europroiect Design
Instalatii electrice: Vest Klima Instal
Instalatii curenti slabi: Vest Klima Instal
Instalatii sanitare: Vest Klima Instal
Instalatii termice si ventilatii: Vest Klima Instal

Fotografii: Cosmin Dragomir

 

 

4 case / 02.11.2008

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Proiectul constă în patru case amplasate într-o urbanizare nouă din comuna Glina. Cerinţa principală a clientului era ca aceste case să fie eficiente din punct de vedere al construcţiei dar in acelaşi timp, să existe un grad suficient de diferentiere.
În acest sens, s-au ales doua direcţii de lucru. Prima – atenuarea repetiţiei frontului stradal prin dispunerea rotita fată de aliniament a clădirilor, si cea de-a doua – prin intervenţia asupra faţadei fară a afecta partiul interior.
Casele au la baza un prototip realizat din zidarie in ale carui goluri supradimensionate se vor dispune panouri de lemn si tamplărie. Varietatea fatadelor va consta in proportia dintre tamplarie si panouri de lemn, aleasa in funcţie de însorire, nevoia de intimitate sau importanţa spaţiului interior aferent.
Partiul casei este influenţat de relaţia cu natura (curtea). Accesul principal si iesirea spre zona de piscina se face prin doua curti interioare, care asigura tranziţia, controlând si ordonând cadrul natural.
Principiile acestui proiect pot fi aplicate cu usurinţa si la ansambluri de scara mult mai mare.

date
Client: Privat
Amplasament: com. Popesti Leordeni, jud. Ilfov
Suprafata construita: 335 m²/casa
Suprafata sitului: aprox 570 m²/lot
Structura: cadre beton armat
Inaltime maxima: P+1E
Numar de locuri de parcare: 2/casa
Numar de utilizatori: 6/casa
Program: rezidential
Statut: proiect autorizat
Proiectare: arhitectura
Realizare: ----

credite
proiectant general: PZP Arhitectura
structura: Maslaev Consulting
instalatii: Engineering Concept

 

 

Bloc Ciopleanu / 07.07.2008

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Necorelarea parametrilor urbanistici stabiliţi prin certificatul de urbanism, poate fi o oportunitate pentru architect. Astfel, avand un excedent de spaţiu construit, s-a putut renunţa la blocul CUT, cel a cărui volumetrie reiese dintr-o simplă extrudare.
Fiecărui nivel i s-a distribuit o anumită cantitate din surplusul de suprafaţă, in aşa fel incât să evite monotonia care ar rezulta din repetarea aceluiaşi etaj curent. În acest sens, cerinţa clientului de maximizare a suprafeţei construite a fost transformata într-un instrument de lucru pentru arhitectură.
Presiunea imobiliara nu creaza întotdeanuna siţuatii fericite. Astfel, forma in plan, rezultata din retrageri, are mari dezavantaje geometrice atât pentru organizarea spaţială cât şi pentru conceptul structural.

date
Client: Dristor Heights
Amplasament: Bucuresti
Suprafata construita: 4.300 m²
Suprafata sitului: 652 m²
Structura: beton armat
Inaltime maxima: S+P+11E
Program: rezidential
Statut: studiu
Realizare: 2008

credite
Structura: Ductil Tech

 

 

Masterplan-”MaMut” / 06.04.2008

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Pentru proiectul Viilor, biroul a realizat faza de “ilustrare de temă”. În practica curentă, in procesul de avizare a planurilor de urbanism, “ilustrarea de temă” incearcă să demonstreze viabilitatea unor situaţii uneori “neverosimile” datorate presiunii pieţei imobiliare.
Pe terenul unei foste fabrici, se doreşte construirea unui ansamblu rezidenţial, care ar ocupa de 5 ori suprafaţa solului. Densitatea mare a volumului construit a impus doua teme principale de lucru: posibilitatea de insorire şi raportul dintre scara existentului si cea a noilor clădiri. Prelungind principalele direcţii de circulaţie s-au definit volumetric 4 insule, cu inalţime variabilă, astfel incât modificarea profilului stradal de la cel specific rezidenţial, la cel comercial să se facă gradual.
Studiul are un grad mare de abstractizare şi se rezumă la reprezentarea grafică a unor suprefeţe asociate funcţiunilor de locuire, birou si comerţ, care la randul lor condiţionează numărul de locuri de parcare. Este un joc matematic care stă la baza oricărei realitaţi imobiliare viitoare.

date
Client:privat
Amplasament: str Progresului, Bucuresti
Suprafata construita: 334.000 m²
Suprafata sitului: 59.650 m²
Inaltime maxima: S+P+30E
Proiectare: Republic of Architects
Program: masterplan
Realizare: 2008

credite
Proiectant general: PZP Arhitectura
Urbanism: M Design