Totemuri BBP / 08.06.2018

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Am avut ocazia să desenăm totemurile pentru emblematica clădire de birouri Bucharest Business Park. Am ales să folosim corten® în special pentru a accentua tonurile cărămizii ale clădirii.
Mai mult de atât, am preluat ideea flexibilităţii unui imobil de birouri – ai cărui chiriaşi vin şi pleacă periodic – prin propunerea unui grid ordonator, care să permită modificări şi permutări ulterioare. Lasând acest grid transparent, privirea poate traversa bucăţile de tablă groasa, stimulând o percepţie extrem de dinamică a obiectului dreptunghiular.
Totemul principal dinspre DN1 foloseşte o tehnică similară pentru dematerializare. În acest caz am folosit acelaşi grid pentru iluminatul nocturn pentru a marca accesul înspre clădire.
Mulţumim CA Immo pentru încredere!

date
Client: CA IMMO
Amplasament: DN1, Bucureşti
Material: @corten
Realizare: 2018

credite
Proiectare: Republic of Architects
Execuţie: Krautz Design

 

 

CINETic şcoală de artă / 27.06.2016

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Proiectul de amenajare a constat într-o sumă de intervenții minimale asupra imobilului de birouri din anii 1990, achiziționat pentru dezvoltarea noului centru de cerectare al UNATC-ului. Transformările au trebuit să se limiteze la intervenții asupra compartimentărilor și asupra instalațiilor și la aducerea în legalitate a imobilului din punctul de vedere a reglementărilor actuale de funcționare. Dublată de nevoile specifice ale centrului, moștenirea clăririi anilor 1990 ca dată de pornire a proiectului a structurat configurarea bugetului de execuție și a condus către definirea demersului de proiectare.
Într-o primă instanță au fost identificate acele elemente ale clădirii care trebuiau integral refăcute – instalațiile electrice și cele de voce/date. Mai apoi, eforturile de proiectare au căutat echilibrul fragil între limita bugetului și minimele condiții care să asigure posibilitatea de a funcționare a centrului. Astfel citirea temei de proiectare a căutat să deosebească spațiile cu condiții speciale de funcționare de celelalte, a căror destinație (temporară) presupune mai multe libertăți. Primele tipuri de spații au fost izolate și tratate preferențial din punctul de vedere al proiectării și al echipării tehnice. Spațiile mai libere, cele în căutarea unei vocații sau cele care rămân pur și simplu volatile din punctul de vedere al utilizării au fost mai degrabă curățate.
În continuitate cu această abordare toate tipurile de instalații au rămas aparente astfel încât să permită cu ușurință adaptarea lor viitoarei dezvoltări a centrului. Consecința acestor abordări este un rezultat estetic care inspiră un atelier, un laborator capabil să își transforme înfățișarea de la o zi la alta.

date
Client: Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematrografica I.L. Caragiale
Amplasament: Str Tudor Arghezi 3B Bucureşti
Suprafaţa sitului: 667.35mp
Suprafaţa construită la sol: 454.07mp
Suprafaţa desfasurată: 2101.10mp
Înălţime maximă: 18.20 m
Număr maxim de utilizatori: max.237
Statut: finalizat
Proiectare: 2015
Realizare: 2016

credite
HVAC: 3D Proiect srl
Curenți tari: BB Instal Grup srl
Curenți slabi: Adtech Advanced Technology srl
Rezistență: Arhi-Instal Consulting srl
Constructor: Constar Grup srl

Fotografii: UNATC

 

 

Atelier de proiectare / 27.06.2016

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Mizele proiectului de amenajare s-au definit în relație cu limitele impuse de cadrul construit existent – un apartament la parterul unei case interbelice. Soluția a presupus inventarea unui spațiu de depozitare care să nu reducă suprafața camerelor, folosind în schimb înălțimea mare a lor. Astfel a fost realizată o friză volumetrică a cărei adâncime devine spațiu de depozitare, totodată terminând camerele la partea superioară într-un element funcțional și decorativ. Parte a vocabularului alb al plafonului, această friză scoate in evidență modul de tratare a pereților păstrați la nivelul tencuielii – fără glet sau vopsitorie. Această soluție îndeplineaște cumulativ patru roluri: individualizează amenajarea, vorbește despre specificul activității de proiectare, reduce costurile și refuză decorația aplicată. Intenția a fost aceea de a sugera un laborator, un atelier; de a arăta un spațiu mai degrabă în sine, înainte de îmbrăcămințile care l-ar putea acoperi și care l-ar desăvârși, dar prin aceasta.
În acest fel și prin integrarea elementelor de mobilier mai vechi sau mai noi, amenajarea refuză proiectul finalizat și caută să vorbească despre istoria cu final deschis a atelierului de proiectare care se etalează în straturi succesive pe fundalul care sugerează un șantier deschis – o metaforă a proceselor de a construi și de a locui.

date
Amplasament: Theodor Burada 7, Bucureşti
Suprafață construită: 67 m²
Program: birou
Statut: Finalizat
Proiectare: Republic of Architects
Realizare: 2015

credite
Execuţie mobilier: Ekero Concept
Fotografii: Mihai Ţuţu

 

 

Opera Center Lobby 1+2 / 17.10.2013

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Clădirea Opera Center are aproape 10 ani de când a fost construită, similar şi amenajările spaţiilor de acces şi cele comune. Este o cladire cu prestanţă, recunoscută printre cele mai bine clasate clădiri de birouri din Bucureşti. Ceea ce îi confirmă statutul este poziţionarea într-un cartier de prestigiu, Cotroceni, cu ţesut, fond construit şi vegetaţie specifice.
Cele două spaţii de acces în corpurile 1 şi 2 ale clădirii de birouri Opera Center necesitau modificări de imagine şi ale finisajelor. S-a dorit păstrarea cât mai multor materiale existente, cu atenţie pentru o abordare sustenabilă a intervenţiei. În consecinţă, materialele propuse se aplică deasupra celor existente, acestea din urmă nefiind înlaturate. Similar, mobilierul este retapiţat sau i se aplică un nou finisaj în cazul recepţiilor. Impresia pe care această zonă o lasă asupra clădirii şi percepţiei ei, a făcut ca amenajarea să fie legată direct de amplasare. În spaţiul interior, cu vizibilitate puternică din exteriorul clădirii, imaginea pereţilor transpune grafica unor fotografii ale caselor existente acum în cartierul Cotroceni. Modul în care este realizată grafica aplicată pereţilor face ca impresia vizitatorului să fie că se află pe o stradă din cartier, imaginile caselor şi ale altor elemente să fie percepute în racursi. Grafica s-a realizat prin frezarea plăcilor de HPL, material care este negru în interior şi alb pe exteriorul din melacart, frezarea descoperă astfel miezul negru, ca un basorelief pictat.
Luminile tip proiector aduc un plus de atenţie asupra detaliilor speciale ale graficii caselor. Tavanul este piesa de décor care transformă lumina directă şi îi înmoaie intensitatea, filtrand-o prin grilajul aurit. Elemente grafice ale cartierului, ca de pildă gardurile metalice, sunt reinterpretate sub forma unor traforuri geometrice care reinterpretează mobilier existent al recepţiei.

date
Client: CA IMMO
Amplasament: Str.Costache Negri nr.1-5 + Str. Nicolae Staicovici nr. 2
Suprafata construita: 130mp + 76 mp
Program: recepţie cladire birouri
Proiectare: 2012
Realizare: 2013

credite
Echipa: arh. Oana Iacob (Coarfă), arh. Emil Burbea, arh. Radu-Tudor Ponta, arh. Alexandra Liţu (Zăgan)
Fotografii editabile: Cristian Vasile
Grafică pereţi: Răzvan Dumitrescu, Cristian Iacob
Calcul luminotehnic: DECOLIGHT
Instalaţii termice şi ventilaţii: ing. Cătălin Guţoi
Iluminat: ZUMTOBEL
Tavane: LUXALON
Placări pereţi: EKERO CONCEPT
Mobilier recondiţionat: TECHO
Recondiţionare desk recepţii: INTERCONSULT 94, INOX LINE
Signalistica: SWISS GLASS
Vopsitorie metalică: ANALKO
Execuţie: TDG CONSTRUCT
Fotografii: Cosmin Dragomir

 

 

Extindere în Cotroceni / 20.07.2012

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Reabilitarea locuinţelor existente din Bucuresti, mai ales in cartiere cu ambianţă bine definită – ex. Cotroceni – este o practică recomandabilă dar in realitate, arareori cu rezultate pozitive. Cum şi cât  negociezi limita dintre necesitaţile şi materiale noi şi cele existente, mai mult sau mai putin deteriorate ţine de sensibilitatea arhitectului cât şi de aşteptarile si bugetul propietarului.
Reabilitarea locuinţei din Cotroceni a însemnat în primul rând o modificare a circulatiei verticale.  Iniţial, clădirea avea câte un acces independent pentru fiecare nivel. Calitatea accesolor corespundea importanţei spaţiilor interioare şi irerarhizării sociale ale utilizatorilor: în ordine crescătoare de la subsol către etajul intâi, a cărui scara de acces ocupă o mare parte din curte si din fatada .Tot acest sistem de accese a fost înlocuit cu o circulaţie verticală principală corespunzatoare noii utilizări.
Supraînalţarea mansardei a pus problema etică a completării şi continuării faţadei moderniste. Am ales să interpunem între zona cu intervenţia şi casa existentă, un element preluat din limbajul modernist – fereastra bandou – reinterpretată prin lungimea exagerată, de jur imprejurul casei, cu devieri pe verticala necesare spaţiului interior.  
Sperăm ca in peisajul cartierului aceasta vilă sa devină un exerciţiu stilistic reuşit!

date
Client:  privat
Amplasament: str. Ana Davila, Bucuresti, S3,
Suprafata construita:  439 m2
Suprafata sitului:  244,12 m2
Structura: cadre beton/ structura metalica
Inaltime maxima: S+P+2E
Program: locuinta 
Statut: in santier
Proiectare: 2012
Realizare: 2012-

credite
Structuri: Sicon 21
Instalatii electrice:Alyates Design
Instalatii curenti slabi : Alyates Design
Instalatii sanitare: Alyates Design
Instalatii termice si ventilatii: Alyates Design

 

 

Lobby Europe House / 13.06.2011

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Tema pentru această amenajare a fost să schimbăm imaginea lobby-ului clădirii Europe House, păstrând parte din finisaje (granitul care plachează pereţii şi pardoseala), precum şi barul cu toate anexele sale.
Din analiza spaţiului existent a reieşit că principalul dezavantaj al amenajării anterioare nu este neapărat patina timpului sau uzura morală, cât mai ales suma de obiecte independente pentru fiecare activitate necesară: barul şi spaţiile lounge-ului conex, recepţia întregii clădiri, recepţia dedicată companiei Orange, spaţiile de aşteptare Orange, panourile publicitare. Fiecare din aceste obiecte au o configuraţie diferită în funcţie de activitatea subsumată, impresia spaţială generală fiind de haos, dar nu unul natural, vernacular, ci un tip de haos controlat, studiat, justificat, cu atât mai mult neinspirat.
Ceea ce ne-am propus a fost să schimbăm vocaţia spaţiului prin inserţia de mobilier. Mai multe utilităţi necesare: două tipuri de recepţii cu destinaţii diferite, două tipuri de zone de aşteptare, barul si zonele de consum. În loc de a încerca să găsim o tematică care ar fi putut să adune laolaltă toate aceste necesităţi, am ales să le reunim prin două procedee complementare: implozia şi explozia. Am organizat întregul spaţiu prin inserarea celor două mega-obiecte, capabile să îndeplinească funcţiunile solicitate. Astfel, recepţia dublă şi zona de aşteptare sunt explodate în întregul spaţiu, păstrându-şi individualitatea. Spaţiul este umplut şi, drept consecinţă, generat de configuraţia acestor obiecte. Plafonul din tablă perforată le copiază geometria în încercarea de a accentua întreaga compoziţie.
“X şi ZERO”, locul intersecţiei de interese sau locul de adunare în jurul plantelor decorative, este asumat şi prin păstrarea copertinei de sticlă care marchează accesul către lifturi, linie tranşantă între cele două tipuri de activităţi organizate prin această amenajare.

date
Client: CA IMMO
Amplasament: Europe House Building, b-dul. Lascăr Catargiu, nr.51-53, S1, Bucureşti
Suprafaţa amenajată: 242 m²
Program: lobby acces clădire
Statut: construit
Realizare: 2010

credite
Echipa: arh. Emil Burbea, arh. Alexandra Liţu, arh. Oana Coarfă, arh. Radu-Tudor Ponta
Mobilier: EKERO CONCEPT
Iluminat: ATRIUM DESIGN
Confecţii sticlă: SWISS GLASS
Peisagistică: BRISK PLANT DECOR

 

 

Riverview / 02.02.2011

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Amenajarea se află într-o clădire tipică de birouri - clădirea Riverview din complexul Sema Park.Evident clădirea respectă clasicul grid de modulare corespunzator tehnologiei peretelui cortină. Acest grid se regăseşte la toate nivele de detaliere: placaje pereţi, pardoseli, tavane. Din punctul nostru de vedere, gridul raţional, impus de o logică tehnologică folosit ca unic discurs, nu ar fi putut evita corectitudinea plată a unei identitati corporatiste . Cerinta clientului de a imbunatatii atmosfera acestor lobby-uri, fără insă a modifica finisajele sau partiţiile interioare, ne-am rezumat  mijloacele de lucru la mobilier, lumini, accesorii. Pentru a putea modifica atmosfera interiorului, era necesar să intervenim cu elemente spaţiale care să impună o noua ordine, o nouă dinamica  si nu doar cu elemente decorative. Aveam nevoie de o intervenţie care să umple cu prezenţa ei, intreg spaţiul, care să accentueze importanţa celor doua spaţii in cadul clădirii. Diferenţierea consta intr-un nou grid , inspirat prin contrast, de ordinea naturii. Acesta are unghiuri de 120 de grade si ordoneaza atât mobilierul si  cât si corpurile de iluminat.  Tot in aceaşi idee, a fost ales materialul predominant – furnirul natural de lemn. Fiecare corp de mobilier a fost creat pornind de la o forma tip, adaptată gridului prin diferenţe specifice fiecărei utilizări: recepţie, canapea, jardinieră. Asupra mobilierului tip, s-au efectuat  tăieturi sau adăugiri pentru a creea ghivece pentru flori, locuri de stat, sau desk pentru recepţionist. Pentru a putea susţine raportul dinte gabaritul spaţiului si noua intervenţie era vital să avem o unitate daca nu unicitate a elementelor folosite. Repetiţia aceleiaşi forme, impreuna cu noua structura hexagonală de dispunere spaţială a făcut posibil crearea din elemente relativ mici a unui ansamblu la scara 
intregului lobby.

date
Client: Intermed Consulting & Management
Amplasament: Sema Park, Bucharest
Suprafata construita:258+140 m²
Program:amenajare interioara
Statut:realizat
Realizare: 2011

credite
Mobilier: Ekero Concept
Lumini: Atrium/Luce Domotica
Peisagistică: Brisk Plant Decor
Foto: Cosmin Dragomir

 

 

Europe House – spaţii comune / 05.10.2010

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Am avut de amenajat spaţiile comune ale etajului curent din clădirea de birouri Europe House. Proiectul a fost împarţit în două arii distincte: zona holurilor şi cea a băilor. Prima cuprinde lobby-ul lifturilor şi holul de acces la spaţiile de birouri. Am considerat acest traseu funcţional extrem de lung şi plictisitor, iar din acest motiv am încercat să îl ritmăm cu minimum de mijloace. Unghiul de 45 de grade a fost acomodat atât pe tavanul din gips-carton, cât şi prin nuanţele alese pentru mochetă. Pentru zona lobby-urilor, unde nu a fost posibilă schimbarea finisajului din granit existent al pardoselii şi al pereţilor, am ales să accentuăm această noua direcţie prin dezvăluirea echipamentelor necesare în plafon.
Zona băilor a fost tratată minimal, cu obiecte sanitare, accesorii de calitate, conform temei beneficiarului. Parte din pereţi au fost placaţi cu sticlă pentru a accentua ideea de curaţenie, atât de importantă în asemenea context, dar şi pentru a augmenta prin reflexii gabaritul eminamente funcţional.

date
Client: CA IMMO
Amplasament: Europe House Building, b-dul. Lascăr Catargiu, nr.51-53, S1, Bucureşti
Suprafaţa amenajată: 214 m²
Program: spaţii comune birouri
Statut: construit
Realizare: 2010

credite
Echipa: Oana Iacob (Coarfă), arh. Alexandra Liţu, arh. Emil Burbea
Constructor: TDD CONSTRUCT
Iluminat: ATRIUM DESIGN
Confecţii sticlă: ROMATIS

 

 

Atrium Building / 05.11.2008

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Acest proiect este o sumă de intervenţii punctuale în cadrul unui spaţiu deja executat. Toate finisajele lobby-ului şi ale atrium-ului (pardoseli, pereţi, tavane) au fost montate conform proiectului Westfourth Architecture, pentru care deţin toate drepturile de autor. Republic of Architects a intervenit punctual asupra spaţiului, după cum urmeaza:
LAMELE STICLA: au fost montate de-a lungul faţadei de acces în imobil pentru a accentua calităţile liniare ale spaţiului;
RECEPŢIA STICLA: este realizată dintr-o serie de lamele orizontale suprapuse în şase straturi intercalate cu intenţia de a estompa percepţia unui volum uniform. Greutatea sticlei este transmisă pardoselii flotante prin intermediul unei confecţii metalice contravântuite; în interspaţiile acestei structuri îsi găsesc locul diverse depozitări, învelite într-un finisaj uniform din corian şi mdf;
JARDINIERE ATRIUM: beneficiarul a dorit plantarea intensivă a acestui mare spaţiu al atrium-ului, însă grosimea stratului de sol vegetal existent s-a dovedit insuficientă. Înverzirea planului vertical s-a realizat prin intermediul unor suporturi din plasă de inox pentru susţinerea plantelor agăţătoare;
LĂMPI ATRIUM: pentru zona funcţională a cafeteriei am preferat un iluminat local şi nu uniform. Modelul de lampă cu picior este intenţionat ales acelaşi cu cel folosit pentru spaţiile comune exterioare;
BAR ATRIUM: obiect de sine-stătător cu o formă cât mai simplă, alcătuit din finisaje incolore pentru a nu concura cu finisajele iniţiale ale spaţiului. Obiectul este negru la exterior (sticlă emailată) şi alb în interior (corian), astfel definind spaţii distincte, atât pentru clienţi, cât şi pentru barman.

date
Client: CA IMMO
Amplasament: Semanatoarea Business Park, Splaiul Independenţei nr.319, S6, Bucureşti Suprafaţa amenajată: 957 m²
Program: lobby acces
Statut: construit
Realizare: 2008

credite
Echipa: arh. Emil Burbea, arh. Oana Iacob (Coarfă), arh. Alexandra Liţu, arh. Radu-Tudor Ponta
Structuri: EUROPROIECT DESIGN
Lamele lobby: MIMO / ECKELT
Recepţie lobby: GLASS EXPERT / EKERO CONCEPT
Bar atrium: INTERCONSULT 94
Parapeţi inox: AVATAR COMPROD
Plasă inox: ATRIUM DESIGN / JAKOB
Peisagistică: BRISK PLANT DECOR
Fotografii: Dafina Jeacă

 

 

Papaya Advertising / 25.08.2008

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Reglementarile urbanistice permiteau dărâmarea clădirii existente şi construirea unei cladirii cu 7 nivele. Am apreciat opţiunea de a păstra şi reabilita cladirea existentă cu 2 nivele şi demisol. Transformarea ei ca parte a brandului agenţiei de publicitate pe care o reprezintă a devenit un scop dincolo de valenţele estetice ale casei.
Pentru a funcţiona ca birou, spaţiile clădirii au fost transformate. Există două trasee de parcurs: unul de reprezentare pentru clienţi, al doilea traseu pentru agenţie. Demisolul a fost reabilitat şi transformat în spatiu de birouri destinat închirierii, cu acces separat.
Casa, cu spaţii generoase ca suprafaţă şi înălţime, face loc pentru spaţii speciale. La etaj există o bucătărie generoasă. Podul a fost transformat într-o singură cameră liberă. O parte din suprafaţa lui a fost descoperită şi transformată în terasă, practic insezizabilă de la nivelul străzii.
Mediul de transfer între cladirea iniţială şi funcţiunea actuală este faţada. Decoraţiile specifice perioadei în care a fost contruită au fost recondiţionate complet, iar tâmplăria a fost inlocuită cu elemente actuale de închidere şi obturare a ferestrelor, care includ modularea ferestrelor. Pentru un mai mare contrast între ceea ce există şi ceea ce este nou introdus, tâmplăria a fost aşezată la limita interioară a zidurilor exterioare, cu intenţia de a face această faţadă vizibilă şi în interior.

date
Client: Papaya Advertising
Amplasament: Bucureşti
Suprafaţă desfăşurată: 592,95 m²
Suprafaţă sitului: 255.65 m²
Structură: consolidare beton armat, structuri metalice
Inaltime maximă: S+P+1E+M, 12.80m
Numar de locuri de parcare: 2
Numar de utilizatori: 6
Statut: realizat
Realizare: 2008

credite
Echipa: Oana Iacob (Coarfă), Alexandra Liţu
Structuri: ing. Ion Vierescu
Instalaţii: FOR YOU CONSTRUCT
Constructor: FOR YOU CONSTRUCT
Fotografii: Cosmin Dragomir, Dafina Maria Jeacă