BBP Totems / 08.06.2018

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
We enjoyed designing the totems of the well known Bucharest Business Park. We used corten® in order to accentuate the reddish nuances of the building.
Furthermore, we emphasised the idea of flexibility of any office building – where the tennants come and leave periodically – by proposing an ordering grid, which permits future permutations. By letting this grid transparent, the sight can pass through the thick layers of metal sheet and activate a dynamic perception of the rectangular object.
The main totem from the DN1 highway adopts a similar demateriazing techique. In this case we used the same grid for the night lighting to mark the acces to the office building.
We thank CA Immo for this opportunity!

date
Client: CA IMMO
Location: DN1, Bucharest
Material: @corten
Realisation: 2018

credite
Team: Republic of Architects
Execution: Krautz Design

 

 

CINETic art school / 27.06.2016

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
The design task consisted in transforming an existing office building from the 1990' to meet the current needs of the University's new Research Center. These transformations were to be kept to a minimum and involved alterations of the general layout of the open floors, adaptations of the building's technical aspects and up-dating the building to meet today's safety requirements. The new technical requirements of the research center and the consequence of working with an existing office building have worked together to provide the main framework for the works to be implemented and have led to a particular structure of the design approach.
The first task was to identify the elements of the building that had to be completely redone – the electrical network and the data network. In a second stage, the design efforts were channeled into investing the very limited budget left into works that permitted a "safe-mode" functioning of the research center. In this way, the interpretation of the brief discerned between spaces that required specific working conditions (regarding light, ventilation etc.) and other areas of the building that suggested a more loose approach of functional issues. By applying this grid, the former spaces were isolated and enjoyed a preferential treatment from the point of view of the design and of the technical facilities. The latter spaces, the ones in search for a vocation or those that should remain programmatically volatile for the benefit of the future development of the research center were mostly cleaned and rendered viable for use.
As a consequence, all technical equipment in the building was kept in sight so as to allow easy access for future adaptations to the yet unforeseen growth of the research center. The resulting image is more akin to the aesthetics of a workshop, one that is able to transform its appearance each day through its own means

date
Client: Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematrografica I.L. Caragiale
Location: Str Tudor Arghezi 3B Bucureşti
Site area: 667.35sqm
Built surface: 2101.10sqm
Maximum Height: 18.20 m
Usersi: max.237
Design: 2015
Realisation: 2016

credite
HVAC: 3D Proiect srl
Electrical: BB Instal Grup srl
Low-voltage: Adtech Advanced Technology srl
Structural Engineering: Arhi-Instal Consulting srl
Contractor: Constar Grup srl

 

 

Gălbinaşi Pavilion / 13.04.2014

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
The theme of a cultural pavilion in the central park of a poor romanian village was an invitation to rethink about the community space. Futhermore, there is no such space in Gălbinași village and reusing a sport facility seemd like a good idea to engage public life.
We proposed a square building with a flexible space for different activities. We had to fit all the requirements in maximum 300sqm at ground level plus a minimal attic. The center of the plan is dominated by the largest room, a possible meeting room, ball room, exposition or wedding room orientated toward the nice view of the park.
The attic is an independent space for community events. The minimal space was folded inside the simple lines of the volume, orintated diagonally to the rest of the composition. So, the feasibility requirements were speculated to test new relations between the community, the public park and the potential of cultural events.

facts
Client: Primaria Galbinasi, Călărași
Location: Parcul Tineretului, comuna Gălbinași, jud. Călărași
Building site: 3120sqm
Building ground surface: 295sqm
Total built area: 390sqm
Maximum height: 7.85 m
Visitors: max.50
Status: in progress
Design: 2014

credits
Civil: sc Maslaev Consulting srl
Electrical: sc Engineering Concept srl
Low Voltage: sc Engineering Concept srl
Plumbling: sc Engineering Concept srl
HVAC: sc Engineering Concept srl
Topography: ing. I. Haschi

 

 

Bolintin kindergarten / 08.09.2010

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
The kindergarten must occupy the only unbuilt spot on the lot, with direct access from the street, assuring that the intersection of flows between the pupils and the preschool children can be overseen or reduced. Under these terms, the school’s proximity induces both an ensemble geometry for the program and its double orientation to the street and to the courtyard. In relation to this, the kindergarten spaces choose their openings, giving privilege to the courtyard for any inner space whose activity might be extended outdoors, when the weather is nice.
A second polarization took into account orientating the spaces designed for resting to openings as far as possible from the street noise.
The classroom cells are held together by the hallway- foyer and playground- on the ground floor, doubled by a terrace that can also host some of the studying activities. The multipurpose space (auditorium and cafeteria) spans in the cross-section between the semi-basement and the ground floor and it seeks to stimulate both the use and the playful spirit by the treatment given to the level and height differences of the spaces.
The three units of the vertical circulations that personalize the groups of study and resting spaces express themselves through color, also at the exterior of the building. Facing the street, square openings, placed at different levels bring the landscape from outside the kindergarten at reach for the beholder.

facts
Client: Primăria Bolintin Deal
Location: Bolintin Deal
Building surface: 1.377 m²
Building site: 6.557 m²
Maximum height: 9.65 m
Visitors: 140
Programme: educational
Status: feasability study
Design: 2010

credits
Structural engineering: sc Maslaev Consulting srl
Electrical: sc Engineering Concept srl
Low Voltage: sc Engineering Concept srl
Plumbling: sc Engineering Concept srl
HVAC: sc Engineering Concept srl

 

 

Castelu Kindergarten / 07.01.2010

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Republic of Architects has adapted the concept and the constructive system of the modules proposed by Star Dome to the programme of a multifunctional space including a kindergarten. The geometry of the geodezic domes was the object of a first relative layout study for the modules and placing the 5 modules in site, comparing the various possible built surfaces. The dome’s attribute to be placed in multiple ways leads to different ways of occupying the lot, to different coupling systems between the different modules. Inner spaces with distinct geometrical dimensions and architectural qualities result.
The study was dedicated towards the end to perfecting the construction so that the kindergarten would qualify for the A energetic performance class. For this we chose to work with innovatong materials that included liquid thermal insulating acrillic membrane finishing. The thermal insulation was made of materials that reduce the building’s energy consumption: insulation with graphite particles, fire-protected cellulose wool and reflecting plated sheets. The interior plasterings are made of materials that increase the thermal confort. Moreover, heat-regaining ventilation systems have been proposed to reduce the maintenance cost, and the heating installation is composed of heat pumps on water and solar pannels.

facts
Client: Castelu County Hall
Location: Castelu, Constanţa
Building surface: 282 m²
Building site: 655 m²
Structure: wooden structural elements
Maximum height: 5.16 m
Visitors: 6 adults + 60 children
Programme: Multifunctional center with kindergarten
Status: Feasibility Study
Realisation: 2009

credits
Team: arch. Oana Iacob (Coarfă), arch. Alexandra Liţu
Modules Concept: S.C. STAR DOME S.R.L.
Structural Engineering: AETERNA EXPERT DESIGN
Electrical: A&B FAVORIT DESIGN
Low Voltage: A&B FAVORIT DESIGN
Plumbling: A&B FAVORIT DESIGN
HVAC: A&B FAVORIT DESIGN
Economics: ec. Sanda Kunst
Roof Coating: UNITED COATINGS
Interior Walls: FERMACELL
Thermic insulation: NEOPOR/ BASF, THERMOFLOC
Thermic Coating: AVITOP

 

 

German Cultural Week / 07.11.2009

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
The unifing idea of the DeutschKulturWoche should be the culture that the Fall of the Berlin Wall made possible, the culture that it produced, generated, and the culture that the afterward unified Berlin fostered. The Fall of the Berlin Wall represented a different conquest of the city: after the fall, the city became a prize for everyone. Berliners were conquerors of a space – urban, political, cultural, etc. – previously denied to them. The immediate effect on Berlin city-life was an effervescence of use of public space that can still be seen in the density of art venues and cultural events, as well as felt in the streets, a predilect space for expression of art and individuality. This continues to be the specific trademark of the German capital – a city that values its reconquered public realm. The concept for Sala Dalles is to transform the main hall into an open arena for artistic experience and expression, a small scale Berlin that can host a variety of smaller events throughout the entire month of the lease: places to sit (styrofoam bricks), a beamer and a speaker-system. Along with free accessibility this infrastructure aims at transforming the use of Dalles central hall and to prepare it for the Cultural Week's programme, as well as for the spontaneous staging of unprogrammed events.

facts
Client: The embassy of the Federal Republic of Germany
Location: Dalles hall
Programme: cultural
Status: realised
Design: 2009
Realisation: 2009

credits
Team: arh. Radu Ponta, arh. Oana Iacob (Coarfă), arh. Irina Meliţă, arh. Emil Burbea
Partners: Ambasada Republicii Federale Germania (Thomas Weithoener, Oana Davidescu), MNAC (Mihai Oroveanu), Dalles Revolution (Louisa Bangale)
Events: Goethe Institut, Bukarest (Beate Koehler), A Wall is a Screen (Sarah Adam), Institutul Arheologic German (Svend Hansen), Centrul de Carte Germană (Ioana Gruenwald), Fundaţia Konrad Adenauer (Luminiţa Stroescu), Hannelore Strehlow, Mihai Stănescu, UNAB (Unda Popp), UNATC (Costin Anghel), Deutsches Architekturmuseum (Wolfgang Voigt), Berlin Modern (Alfred Englert).

Styrofoam: MASTER GRAFIC MEDIA
Metal trees: PLORA

 

 

Jegălia City Hall / 24.03.2009

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
To extend vertically, by added volume, or through creating a new one, placed at distance. The limit between the existing and the new building is either a line – a structural gap – or a space.
In the case of Jegălia cityhall, the new space – as a public one – is necessary. The initial context of the cityhall is a house with a fence and annexes. In the case of an extension detached of the existing house, the fence would no longer exist and the space between the new and the old house will remain a small covered square with a bench. The structural effort for the new function of public space is visible: the console completely covering the small square is 3.80 meters, 9.30 meters in height. We are convinced that the people in the village will have a lot to speak of on bench in the piazza.

facts
Client: Jegălia City Hall
Location: Jegălia, Jud. Călăraşi
Building surface: 195 m²
Building site: 462 m²
Structure: Reinforced Concrete
Maximum height: P+M
Green Space: 33%
Visitors: 63 people (about 15 employees and 48 guests)
Programme: City Hall
Status: Building Permit

credits
Team: arch. Alexandra Liţu, arch. Oana Iacob (Coarfă), arch. Emil Burbea
Structures: ENGINEERING CONCEPT
Mechanical: ENGINEERING CONCEPT
Economics: ec. Carmen Stecko, ec. Sanda Kunst
Technical: PRISMA CONSTRUCT, eng. Mircea Axente

 

 

Ploieşti Bus Terminal / 06.12.2008

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Between the client’s request – a public authority – to expose a major project and the planning requirements and strict enviromentally standards, we opted for an elevated road plan, that subordinated the enclosed functional spaces beneath. The complex functional project includes: traffic node, Dâmbu river protection area, bridge, bus terminal, commercial area, offices.
Being faced with the choice of normal architectural building near the bus terminal, we discovered the infrastructure as a key element of the final proposal to the client, which had as a powerful advantage as a new type of the land’s topography. Inside the building, the bus terminal operating scheme, including awaiting, arrival and departure space, the requirement to cross on the other side of the river and then the urban one of closing the city’s traffic ring, the building displays itself as an attic-like urban structure, subsequently populated with functions that may contain normal urban images and functions "at level with the eye". Once this proposal was accepted, we could study the details that make this building not a large-scale infrastructure, but rather a reference public space.

facts
Client: Local Administration Ploiesti
Location: 88A Găgeni, Ploieşti
Building surface: 5398 m²
Building site: 1.093 m²
Structure: Reinforced Concrete
Maximum height: S+P+3E, 18.10m
Terminal Parking lot: 21 buses
Parking lot: 72 cars, 14 buses
Visitors: 479
Workers: Office 128, Retail 20, Maintenance 7
Programme: Bus Terminal
Status: Feasibility Study

credits
Team: Oana Iacob (Coarfă), Alexandra Liţu, Emil Burbea, Radu-Tudor Ponta
Structuri: EUROPROIECT DESIGN, eng. Adrian Anghel, eng. Andrei Pârlea
Electrical: CGA CLIMACONCEPT, eng. Adriana Tudor
Low Voltage: CGA CLIMACONCEPT, ing. Adriana Tudor
Plumbling: CGA CLIMACONCEPT, eng. Gabriel Popescu
HVAC: CGA CLIMACONCEPT, eng. Cătălin Guţoi
Economics: ec. Carmen Stecko, ec. Sanda Kunst
Technical: PRISMA CONSTRUCT, eng. Mircea Axente