BBP Totems / 08.06.2018

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
We enjoyed designing the totems of the well known Bucharest Business Park. We used corten® in order to accentuate the reddish nuances of the building.
Furthermore, we emphasised the idea of flexibility of any office building – where the tennants come and leave periodically – by proposing an ordering grid, which permits future permutations. By letting this grid transparent, the sight can pass through the thick layers of metal sheet and activate a dynamic perception of the rectangular object.
The main totem from the DN1 highway adopts a similar demateriazing techique. In this case we used the same grid for the night lighting to mark the acces to the office building.
We thank CA Immo for this opportunity!

date
Client: CA IMMO
Location: DN1, Bucharest
Material: @corten
Realisation: 2018

credite
Team: Republic of Architects
Execution: Krautz Design

 

 

CINETic art school / 27.06.2016

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
The design task consisted in transforming an existing office building from the 1990' to meet the current needs of the University's new Research Center. These transformations were to be kept to a minimum and involved alterations of the general layout of the open floors, adaptations of the building's technical aspects and up-dating the building to meet today's safety requirements. The new technical requirements of the research center and the consequence of working with an existing office building have worked together to provide the main framework for the works to be implemented and have led to a particular structure of the design approach.
The first task was to identify the elements of the building that had to be completely redone – the electrical network and the data network. In a second stage, the design efforts were channeled into investing the very limited budget left into works that permitted a "safe-mode" functioning of the research center. In this way, the interpretation of the brief discerned between spaces that required specific working conditions (regarding light, ventilation etc.) and other areas of the building that suggested a more loose approach of functional issues. By applying this grid, the former spaces were isolated and enjoyed a preferential treatment from the point of view of the design and of the technical facilities. The latter spaces, the ones in search for a vocation or those that should remain programmatically volatile for the benefit of the future development of the research center were mostly cleaned and rendered viable for use.
As a consequence, all technical equipment in the building was kept in sight so as to allow easy access for future adaptations to the yet unforeseen growth of the research center. The resulting image is more akin to the aesthetics of a workshop, one that is able to transform its appearance each day through its own means

date
Client: Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematrografica I.L. Caragiale
Location: Str Tudor Arghezi 3B Bucureşti
Site area: 667.35sqm
Built surface: 2101.10sqm
Maximum Height: 18.20 m
Usersi: max.237
Design: 2015
Realisation: 2016

credite
HVAC: 3D Proiect srl
Electrical: BB Instal Grup srl
Low-voltage: Adtech Advanced Technology srl
Structural Engineering: Arhi-Instal Consulting srl
Contractor: Constar Grup srl

 

 

Architecture Studio / 27.06.2016

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Apart from the rehabilitation of the valuable elements of the interwar apartment and the inevitable technical upgrades, the project looked for answers to two questions - one of a practical nature, the other more poetical.
The first issue was to find a furnishing solution that would meet the requirements of an architecture studio and invent storage areas. For this the answer was to build custom made furniture, designed to follow the irregularities of the walls. On the other hand, the project puts the height of the rooms to use by conceiving a volumetric frieze whose depth becomes the much needed storage areas.
The second question was how to imagine a wall finishing that would simultaneously meet four demands: to be remarkable, to illustrate the studio’s profile, to keep costs to a minimum and not to constitute applied decoration.
This led to the idea of not adding the final finishing layer to the walls (the plaster coating and the paint). The intent was to suggest a work in progress, a building site, and to reveal the qualities of the space itself, before being hijacked by the dresses it may wear, before its potential to become something else was used out.

date
Location: Theodor Burada 7, Bucharest
Building surface: 67 m²
Programme: office
Design: Republic of Architects
Realisation: 2015

credite
Furniture execution: Ekero Concept
Photo: Mihai Ţuţu

 

 

Opera Center Lobby 1+2 / 17.10.2013

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Opera Center office building was built more than 10 years ago, when its two lobby areas were also designed. Situated in one of Bucharest's most prestigious neighbourhoods, with a well-defined character, Cotroceni, it is one of the most renowned office building in town.
The design brief specified that the two lobby areas had to undergo a remodelling process, one that however suggested keeping most of the existent materials, thus conferring a sustainable quality to the entire remodelling process. As a result, the intervention suggested superimposing a new layer applied on top of the original materials. In a similar manner, the furniture received either new upholstery or a second, more textured layer.
The proposed design was an idea coming out of the prestige that the area enjoys and its being a determining factor on how the building is perceived: consequently, the interior walls, easily perceptible from the outside, graphically reinterpret parts of the existing neighbourhood. Designed en raccourci, the images on the walls convey the impression of being on the street. By using a stencil and white HPL sheets, the black inside was revealed, therefore creating a black and white low relief.
The most important details of the graphically represented houses are accentuated with the use of projector-lamps. The ceiling, even though regarded mainly as a decorative piece, transforms the direct light into a mellow one, through a golden metallic grid. Specific graphic elements like the metallic fences in the area are transposed in the white metallic pattern that covers the existing lobby desks.

facts
Client: CA IMMO
Location: Str.Costache Negri nr.1-5 + Str. Nicolae Staicovici nr. 2
Built surface: 130mp + 76 mp
Programme: office building lobby
Design: 2012
Realisation: 2013

credits
Team: arch. Oana Iacob (Coarfă), arch. Emil Burbea, arch. Radu-Tudor Ponta, arch. Alexandra Liţu (Zăgan)
Editable photos: Cristian Vasile
Graphic design: Răzvan Dumitrescu, Cristian Iacob
Lighting calculation: DECOLIGHT
HVAC: ing. Cătălin Guţoi
Lighting system: ZUMTOBEL
Ceiling: LUXALON
Wall cladding: EKERO CONCEPT
Reconditioned furniture: TECHO
Reception desk redesign: INTERCONSULT 94, INOX LINE
Signage: SWISS GLASS
Metal Coatings: ANALKO
Building team: TDG CONSTRUCT
Photos: Cosmin Dragomir

 

 

Cotroceni Extention / 20.07.2012

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Rehabillitating existing dwellings in Bucharest, especially in neighboourhoods with a clearly-defined ambiance- ex. Cotroceni- is an advisable practice, but in reality, it rarely has positive results. How and how much you negociate the boundary between the neccesities of the new materials and those of the existing ones, more or less damaged is left to the sensitivity of the architect and to the client’s expectations and budget.
Rehabillitating the dwelling in Cotroceni meant first a change in the vertical circulation. Initially, the house had one independent acces per floor. The quality of the acces spaces corresponded to the importance of the inner spaces and the social hierarchy established between those who used them, in ascending order from the basement to the first floor, whose access staircase occupied much of the courtyard and of the facade. All this access system was replaced by a main vertical circulation, in accordance with the new use.
The loft’s superelevation raised the ethical problem of the completion and continuity of the modern facade. We chose to interpose between the area upon which we intervened and the existing house, an element taken from the modernistic language- the horizontal window- reinterpreted through its exagerated length, surrounding the house, with vertical deviations where the inner space required it.
We hope that this villa shall become a successful stilistical exercise in the neighbourhood’s scenery.

facts
Client: private
Location: str. Ana Davila, Bucuresti, S3,
Building surface: 439 m2
Building site: 244,12 m2
Structure: reinforced concrete / metal structure
Maximum height: S+P+2E
Program: locuinta
Status: in construction
Project: 2012
Realisation: 2012-

credits
Civil Engineer: Sicon 21
Mechanical Engineers:Alyates Design

 

 

Lobby Europe House / 13.06.2011

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
The client's requirement for this project was to change the image of the existing lobby of Europe House office building without interfering with the main finishings (the granite plated on the walls and floor).
Analizing the existing situation we discovered that the main issue was not necessarily the obsolescence of the previous design. The real problem was the configuration with the numerous objects required by the programme in the same lobby space: the bar volume and the lounge area, two front desks, one for the entire building and the other for the main tenant, each of them with different waiting areas. The general impression was thereby chaotic, but not as a natural stance.
Our main idea was to change the programming of the space in order to redefine its qualities. The two necessary front desks are to be organized as one, as all waiting areas gather around a green space. The two mega-volumes create space around them, their disproportionate scale being copied in the perforated steel-plate ceiling. As a tic-tac-toe game, the space is splitted between the two main activities, the welcoming and the waiting area.

facts
Client: CA IMMO
Location: Europe House Building, 51-53 Lascăr Catargiu, S1, Bucharest
Building surface: 242 m²
Programme: building access lobby
Status: built
Realisation: 2010

credits
Team: arh. Emil Burbea, arh. Alexandra Liţu, arh. Oana Coarfă, arh. Radu-Tudor Ponta
Furniture: EKERO CONCEPT
Lighting: ATRIUM DESIGN
Glassworks: SWISS GLASS
Landscaping: BRISK PLANT DECOR

 

 

Riverview / 02.02.2011

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
Amenajarea se află într-o clădire tipică de birouri -Sema Park.Evident clădirea respectă clasicul grid de modulare corespunzator tehnologiei peretelui cortină. Acest grid se regăseşte la toate nivele de detaliere: placaje pereţi, pardoseli, tavane. Din punctul nostru de vedere, gridul raţional, impus de o logică tehnologică folosit ca unic discurs, nu ar fi putut evita corectitudinea plată a unei identitati corporatiste . Cerinta clientului de a imbunatatii atmosfera acestor lobby-uri, fără insă a modifica finisajele sau partiţiile interioare, ne-am rezumat  mijloacele de lucru la mobilier, lumini, accesorii.Pentru a putea modifica atmosfera interiorului, era necesar să intervenim cu elemente spaţiale care să impună o noua ordine, o nouă dinamica  si nu doar cu elemente decorative. Aveam nevoie de o intervenţie care să umple cu prezenţa ei, intreg spaţiul, care să accentueze importanţa celor doua spaţii in cadul clădirii.Diferenţierea consta intr-un nou grid , inspirat prin contrast, de ordinea naturii. Acesta are unghiuri de 120 de grade si ordoneaza atât mobilierul si  cât si corpurile de iluminat.  Tot in aceaşi idee, a fost ales materialul predominant – furnirul natural de lemn. Fiecare corp de mobilier a fost creat pornind de la o forma tip, adaptată gridului prin diferenţe specifice fiecărei utilizări: recepţie, canapea, jardinieră. Asupra mobilierului tip, s-au efectuat  tăieturi sau adăugiri pentru a creea ghivece pentru flori, locuri de stat, sau desk pentru recepţionist. Pentru a putea susţine raportul dinte gabaritul spaţiului si noua intervenţie era vital să avem o unitate daca nu unicitate a elementelor folosite. Repetiţia aceleiaşi forme, impreuna cu noua structura hexagonală de dispunere spaţială a făcut posibil crearea din elemente relativ mici a unui ansamblu la scara 
intregului lobby.
facts
Client: Intermed Consulting & Management
Site: Sema Park, Bucharest
Building site:258+140 sq m
Program: interior refurbishment
Status: built
Realization: 2011

credits
Furniture: Ekero Concept
Lights: Atrium/Luce Domotica
Landscaping: Brisk Plant Decor
Photo: Cosmin Dragomir

 

 

Europe House Common Spaces / 05.10.2010

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
The client's requirement for this project was to change the image of the existing lobby of Europe House office building without interfering with the main finishings (the granite plated on the walls and floor).
Analizing the existing situation we discovered that the main issue was not necessarily the obsolescence of the previous design. The real problem was the configuration with the numerous objects required by the programme in the same lobby space: the bar volume and the lounge area, two front desks, one for the entire building and the other for the main tenant, each of them with different waiting areas. The general impression was thereby chaotic, but not as a natural stance.
Our main idea was to change the programming of the space in order to redefine its qualities. The two necessary front desks are to be organized as one, as all waiting areas gather around a green space. The two mega-volumes create space around them, their disproportionately scale being copied in the perforated steel-plate ceiling. As a tic-tac-toe game, the space is splitted between the two main activities, the welcoming and the waiting area.

facts
Client: CA IMMO
Location: Europe House Building, 51-53 Lascăr Catargiu, S1, Bucharest
Building surface: 214 m²
Programme: office communal space
Status: built
Realisation: 2010

credits
Team: Oana Iacob (Coarfă), arh. Alexandra Liţu, arh. Emil Burbea
Builder: TDD CONSTRUCT
Lighting: ATRIUM DESIGN
Glassworks: ROMATIS

 

 

Atrium Building / 05.11.2008

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
This project is a collection of timely intervention in an area already built. All lobby and atrium’s finishings (floors, walls, ceilings) were fitted under the project of Westfourth Architecture, being the all copyright holders. Republic Office of Architects intervened punctually in the space, as follows:
GLASS BLADES: were fitted along the building access façade to emphasize linear qualities of space;
GLASS RECEPTION: is made from a series of overlapping horizontal strips with six layers interspersed with intent to diminish the perception of an uniform volume. The glass weight is transmitted to the floating floor through a metallic bracing; in the interspaces of this structure various storages find their place, wrapped in a uniform finish of Corian and MDF;
ATRIUM POTS: the client desired intensive planting of this great atrium space, but existing topsoil layer proved insufficient. Greening of the vertical plane was achieved by using a stainless steel mesh to support climbing plants;
ATRIUM LAMPS: for the functional area of the cafeteria, we have preferred a local lighting, not uniform. The leg lamp is deliberately chosen the same as the one used for exterior common areas;
ATRIUM BAR: stand-alone object with a simple as possible form, consisting of colorless finishes to avoid competition with the original space finishes. The object is black on the outside (glass enamelled) and white inside (Corian), thus defining distinct areas, both for customers and the bartender.

facts
Client: CA IMMO
Location: Semanatoarea Business Park, 319 Splaiul Independenţei, S6, Bucharest
Building surface: 957 m²
Programme: access lobby
Status: built
Realisation: 2008

credits
Team: arh. Emil Burbea, arh. Oana Iacob (Coarfă), arh. Alexandra Liţu, arh. Radu-Tudor Ponta
Civil Engineering: EUROPROIECT DESIGN
Laminated glass: MIMO / ECKELT
Front desk: GLASS EXPERT / EKERO CONCEPT
Atrium bar: INTERCONSULT 94
Inox works: AVATAR COMPROD
Inox net: ATRIUM DESIGN / JAKOB
Landscaping: BRISK PLANT DECOR
Photography: Dafina Jeacă

 

 

Papaya Advertising / 25.08.2008

1 / 3
Exemplu de title pt imagine

text
In the existing 1930 building, the client intended to move the central quarters of an advertising firm. The house should represent the firm as a brand and also give space for a well functioning office.
Like in every office building there is a reception area and a hall way that communicate with the stair case, the managerial office and the meeting room. At the first floor, there are 3 working rooms that communicate through the main hall way.
The house, with its generous spaces, gave place for special rooms. At the first floor there is a large kitchen. The attic was transformed in a free space. Part of the roof was trasformed into an outside terrasse. All these communicate with a second stair case. These spaces are to be used as creation or meeting places. Part of these spaces are fully equipped so that in the future they may be used as office spaces as well.

facts
Client: Papaya Advertising
Location: Bucharest
Building surface: 592,95 m²
Building site: 255.65 m²
Structure: Concrete Structural Reinforcement, Metal Structure
Maximum height: S+P+1E+M, 12.80m
Parking lot: 2
Users: 6
Status: realised
Realisation: 2008

credits
Team: Oana Iacob (Coarfă), Alexandra Liţu
Structures: eng. Ion Vierescu
Mechanical: FOR YOU CONSTRUCT
Constructor: FOR YOU CONSTRUCT
Photography: Cosmin Dragomir, Dafina Maria Jeacă